Αστεροποίηση και πιστοποίηση ξενοδοχειακών μονάδων

Μόνιμη λύση στην οικονομική ανομβρία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και στην ανάγκη εξεύρεσης πόρων για την τουριστική προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό επιδιώκει η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού Τουρισμού.

Στο πλαίσιο αυτό δρομολογεί μέσω υπουργικής απόφασης τις προϋποθέσεις για την άντληση ποσού άνω των 600 εκατ. ευρώ από τη χορήγηση αφενός πιστοποιητικών κατάταξης (αστεροποίηση) των ξενοδοχείων και των ενοικιαζομένων δωματίων και αφετέρου πιστοποιητικών ΕΝ 45011 και ISO 172020 που αφορούν τα λειτουργικά και μηχανολογικά μέρη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι τα ξενοδοχεία κυρίως στην Κρήτη, στη Χαλκιδική και στα Δωδεκάνησα, λειτουργούν δίπλα σε νεκροταφεία και πλησίον στρατοπέδων, αφού αυτό δεν συνάδει με τους κανονισμούς λειτουργίας ξενοδοχείων του ΕΟΤ. Επίσης ουκ ολίγα 3 αστέρων ξενοδοχεία μετά τον εκσυγχρονισμό τους αντί να ανέβουν κατηγορία και να γίνουν 4 αστέρων «τοποθετήθηκαν» χωρίς να πληρούν τις προδιαγραφές στην κατηγορία των 5 αστέρων προκειμένου να αντλήσουν υψηλότερη επιδότηση από τον αναπτυξιακό νόμο. Επίσης γνώστες της αγοράς τονίζουν ότι δεκάδες νεότευκτα ξενοδοχεία σε Κρήτη και Ρόδο με προδιαγραφές 4 αστέρων βαφτίστηκαν σε 5 αστέρων, ούτως ώστε να ενταχθούν στα κίνητρα της επιδότησης του 50% (που ίσχυε μέχρι σήμερα για μονάδες 5 αστέρων), με τις ευλογίες υπηρεσιών του ΕΟΤ!

Το συγκεκριμένο γεγονός ανακαλύφθηκε πρόσφατα σε ελέγχους στον Οργανισμό και δημιουργεί έντονα ερωτηματικά για τον τρόπο που λειτουργούν οι Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού, οι οποίες διενεργούν ελέγχους για την ένταξη τουριστικών επενδύσεων σε αναπτυξιακούς νόμους, και αναμένεται να προχωρήσουν σε ελέγχους για τις παραπάνω αναφερόμενες πιστοποιήσεις. Ειδικότερα το κεφάλαιο των περίπου 600 εκατ. ευρώ θα προέλθει από την συγκέντρωση των τελών αστεροποίησης (κατάταξη των ξενοδοχείων σύμφωνα με τα αστέρια) για τα ξενοδοχεία και τα κάμπινγκ η οποία θα ανέρχεται στα 500 ευρώ και από τα τέλη των κλειδιών για τα βοηθητικά καταλύματα (ενοικιαζόμενα δωμάτια) που θα φθάνει τα 200 ευρώ.
Πέραν των τελών, στη συγκεκριμένη απόφαση θα προβλέπεται αμοιβή για τον ΕΟΤ, του οποίου ειδικοί ελεγκτές θα εγκρίνουν τα αστέρια, αμοιβή η οποία θα διαφέρει ανά τουριστική μονάδα, βάσει ειδικού τύπου στο οποίο θα εμπεριέχονται ο αριθμός των κλινών σε συνδυασμό με τον τύπο του ξενοδοχείου (για παράδειγμα αν είναι 3, 4 ή 5 αστέρων). Το ανώτατο ύψος της αμοιβής δεν θα υπερβαίνει τα 6.500 ευρώ ανά ξενοδοχείο. Το υπόλοιπο ποσό σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος θα συγκεντρωθεί από τα πιστοποιητικά ISO που οι τουρ οπερέιτορς θεωρούν απαραίτητα μετά τα δυστυχήματα στην Κέρκυρα (Louis Corcyra Beach) και τη Θεσσαλονίκη (Panorama Hotel).

Εκπρόσωπος κορυφαίου τουριστικού οργανισμού της Ευρώπης επισημαίνει ότι η πιστοποίηση των ξενοδοχείων της Ελλάδας δεν είναι μόνο θέμα ασφάλειας, την οποία μπορεί να αντιλαμβάνεται και ο απλός τουριστικός πράκτορας, είναι πλέον απαραίτητη στο πλαίσιο του διεθνούς ανταγωνισμού. Κατά τις ίδιες πληροφορίες το υπουργείο Πολιτισμού Τουρισμού σε συνεργασία με τον ΕΟΤ «ανακάλυψε», έστω και αργά, ότι αν δεν προχωρήσει άμεσα στις σχετικές ISO πιστοποιήσεις τότε ο Οργανισμός θα απολέσει το δικαίωμα χορήγησης, που το διαθέτει βάσει νόμου έως το 2012, με αποτέλεσμα αυτές να γίνουν από ιδιώτες.

Μάλιστα για το σκοπό αυτό στο πρόσφατο παρελθόν είχαν εκπαιδευθεί στον ΕΣΥΔ (Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης) εκατοντάδες υπάλληλοι του ΕΟΤ εκ των οποίων σήμερα το 50% έχει ήδη αποχωρήσει από τον Οργανισμό ή ετοιμάζεται να συνταξιοδοτηθεί. Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν ότι κυκλώματα που δρούσαν εντός και εκτός του Οργανισμού καθυστερούσαν για ανεξήγητους λόγους εδώ και χρόνια τη διαδικασία αστεροποίησης αλλά και πιστοποίησης με την αρωγή της πολιτικής ηγεσίας, η οποία κώφευε μη θέλοντας να «ενοχλήσει» συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Σημειώνεται ότι τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια μέσω προηγούμενης υπουργικής απόφασης με υπεύθυνη δήλωση πριν 4 έτη δήλωσαν αυτοβούλως τα αστέρια ή τα κλειδιά τα οποία έπρεπε να διαθέτουν οι μονάδες τους και θα ακολουθούσε έλεγχος από τον ΕΟΤ προκειμένου να πιστοποιηθούν, ο οποίος και δεν έγινε ποτέ. Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το υπουργείο Πολιτισμού Τουρισμού πρόκειται εντός του καλοκαιριού να εκδώσει υπουργική απόφαση, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 3190/2003 για την έγκριση του πιστοποιητικού κατάταξης που θα δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως και με την οποία επίσης θα καθοριστεί όπως αναφέρεται στην παρ. 3δ του άρθρου 16 του ιδίου νόμου, το ανώτατο ύψος της αμοιβής που θα καταβάλλουν οι επιχειρηματίες στον ΕΟΤ για τη χορήγηση του πιστοποιητικού κατάταξης των τουριστικών καταλυμάτων ανάλογα με τον αριθμό δωματίων. Ηδη το υπουργείο και ο ΕΟΤ προτίθενται να ενημερώσουν τους εμπλεκόμενους φορείς και διενεργείται προγραμματισμός από την Δ/νση Ποιοτικού Ελέγχου και Εποπτείας της Αγοράς για τη διεξαγωγή σεμιναρίων κατάρτισης για εκπαιδευόμενους αξιολογητές της Πιστοποίησης ΕΝ 45011 και ISO 17020 ώστε να ενταχθούν και αυτοί με τη σειρά τους στους κύριους αξιολογητές του ΕΟΤ.