Hotel Rating
  • Αρχική
  • Η Εταιρία
  • Υπηρεσίες
    • Αστεροποίηση Ξενοδοχείων
    • Απόδοση Κλειδιών σε Ε.Ε.Δ.Δ
    • Λοιπές Πιστοποιήσεις
      • ISO 9001
      • ISO 22000 – HACCP
      • Green Key
      • OHSAS 18001
      • ISO 14001
      • ISO 26000
    • Συχνές Ερωτήσεις
  • Πελατολόγιο
  • Συνεργάτες
  • Επικοινωνία
  • Menu Menu

Αστεροποιηση Ξενοδοχειων

Γενικές Πληροφορίες

Καθορισμός τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών και βαθμολογούμενων κριτηρίων για τα ξενοδοχεία και κατάταξη αυτών σε κατηγορίες αστέρων Υ.Α. αρ. 216 (ΦΕΚ 10/Β – 09/01/2015), όπως τροποποιήθηκε απο τις Υ.Α. αρ. 19102 (ΦΕΚ Β 3387 20/10/2016) ,Υ.Α. αρ.  21654 (ΦΕΚ Β 4242 05/12/2017) και Υ.Α αρ 17352 (ΦΕΚ 4822 30/10/2018)

Τα Ειδικά Σήματα Λειτουργίας (ΕΣΛ) Ξενοδοχείων που έχουν εκδοθεί με βάση το ισχύσαν μέχρι την έναρξη ισχύος της παρούσας νέας Νομοθεσίας, παύουν αυτοδίκαια να ισχύουν την 31/10/2024. Μέχρι την ημερομηνία αυτή, όλα τα Ξενοδοχεία υποχρεούνται να διαθέτουν πιστοποιητικό κατάταξης σύμφωνα με τις νέες διατάξεις Υ.Α. αρ. 216 (ΦΕΚ 10/Β – 09/01/2015). όπως τροποποιήθηκε απο τις Υ.Α. αρ. 19102 (ΦΕΚ Β 3387 20/10/2016) ,Υ.Α. αρ.  21654 (ΦΕΚ Β 4242 05/12/2017) και Υ.Α αρ 17352 (ΦΕΚ 4822 30/10/2018)

Τα Ξενοδοχεία κατατάσσονται υποχρεωτικά σε πέντε (05) κατηγορίες αστέρων με βάση τον παρακάτω πίνακα:

Κατηγορία αστέρων

5*****4****3***2**1*
Ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός μορίων βάση προαιρετικών βαθμολογούμενων κριτηρίων5500400032002200

1500

Ο ελάχιστος αριθμός μορίων, προκύπτει βάσει Προαιρετικών Βαθμολογούμενων κριτηρίων (παράρτημα “Τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές και βαθμολογούμενα κριτήρια για την κατάταξη των ξενοδοχείων σε κατηγορίες αστέρων” του Υ.Α. αρ. 216 (ΦΕΚ 10/Β – 09/01/2015) όπως τροποποιήθηκε απο τις Υ.Α. αρ. 19102 (ΦΕΚ Β 3387 20/10/2016) ,Υ.Α. αρ.  21654 (ΦΕΚ Β 4242 05/12/2017) και Υ.Α αρ 17352 (ΦΕΚ 4822 30/10/2018) που απαιτείται για την κατάταξη.

Για την έκδοση πιστοποιητικού κατάταξης σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο δεν ελέγχονται οι υποχρεωτικές προδιαγραφές που ορίζονται ως τεχνικές προδιαγραφές στο προαναφερόμενο Παράρτημα, αλλά μόνον η συνδρομή των Υποχρεωτικών Λειτουργικών Προδιαγραφών και η συγκέντρωση του Ελάχιστου αριθμού μορίων βάσει βαθμολογούμενων κριτηρίων που απαιτείται για κάθε κατηγορία.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να πληρούνται τα οριζόμενα ως Υποχρεωτικά Κριτήρια.

Για την κατάταξη ξενοδοχείων για τα οποία κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης έχει χορηγηθεί έγκριση αρχιτεκτονικών σχεδίων σύμφωνα με τις διατάξεις του προϊσχύσαντος Π.Δ. 43/2002 (43 Α΄) δεν ελέγχονται οι υποχρεωτικές τεχνικές προδιαγραφές του Παραρτήματος της παρούσας, αλλά μόνον η συνδρομή των υποχρεωτικών λειτουργικών προδιαγραφών και η συγκέντρωση του ελάχιστου αριθμού μορίων βάσει βαθμολογούμενων κριτηρίων που απαιτείται για κάθε κατηγορία. Εναλλακτικά, ο φορέας εκμετάλλευσης δύναται να ζητήσει την κατάταξη του ξενοδοχείου σύμφωνα με το σύνολο των τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών και βαθμολογούμενων κριτηρίων που καθορίζονται στο Παράρτημα της παρούσας, χωρίς προηγούμενη έγκριση των τροποποιημένων αρχιτεκτονικών σχεδίων.

Επιπρόσθετα Ισχύουν τα κάτωθι για τα Κτίρια Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς

Με την Υ.Α αρ 17352 (ΦΕΚ 4822 30/10/2018) προστίθενται στο αρθρο 4 της Υ.Α 16/08-01-2015 οι παράγραφοι 4,5 και 6 κατά τις οποίες για τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα που λειτουργούν εντός κτιρίων αρχιτεκτονικής κληρονομιάς (άρθρου 1 παρ. 2 του ν. 4276/2014 & άρθρο 39 του ν. 4531/2018 (Α’ 62)) ισχύουν τα εξής:

        1. επιτρέπεται απόκλιση από τις ελάχιστες υποχρεωτικά απαιτούμενες διαστάσεις – εμβαδά στους κοινόχρηστους χώρους
                1. κατ’ ανώτατο όριο της τάξης του 40% για τα ξενοδοχεία μέχρι 10 δωματίων,
                1. 30% για τα ξενοδοχεία μέχρι 20 δωματίων
                1. 20% για τα ξενοδοχεία άνω των 20 δωματίων και
                1. κατά 15% στα δωμάτια – διαμερίσματα.
        1. ο ελάχιστος αριθμός μορίων βάσει προαιρετικών βαθμολογούμενων κριτηρίων που απαιτείται για την κατάταξη σε κάθε κατηγορία αστέρων των κτιρίων αρχιτεκτονικής κληρονομιάς ορίζεται στον ακόλουθο πίνακα:
Κατηγορία αστέρων5*4*3*2*1*
Ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός μορίων βάσει προαιρετικών βαθμολογούμενων κριτηρίων48003500280018001100

Ειδικότερα για τα Ξενοδοχεία, προβλέπεται από το σχετικό ΦΕΚ σημαντικότατη αύξηση της συνολικής βαθμολογίας ενός Ξενοδοχείου όταν υπάρχουν Πιστοποιημένα Συστήματα Διαχείρισης με βάση τον παρακάτω πίνακα:

Ανάπτυξη περιβαλλοντικών υπηρεσιών − προτύπων:

α. ECOLABEL, EMAS, ISO 14001

β.GREEN GLOBE, GREEN KEY, TRAVELIFE ή άλλα εξειδικευμένα δημόσια ή ιδιωτικά πρότυπα

γ. Βιολογική γεωργία ή και χρήση βιολογικών προϊόντων

Τα μόρια πολλαπλασιάζονται επί κάθε διατιθέμενο πιστοποιητικό

α. 200

β. 150

γ. 150

α.Πιστοποίηση συστημάτων διαχείρισης ποιότητας(π.χ. ISO 9001:2008, European Hospitality Quality της HOTREC ή άλλα αντίστοιχα πρότυπα).

β. Σήμα «Boutique Hotel» που χορηγείται από το
Ξ. Ε. Ε.

Τα μόρια πολλαπλασιάζονται επί κάθε διατιθέμενο πιστοποιητικό

α. 100

β. 200

Πιστοποίηση συστημάτων διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων

α. ISO 22000:2005

β. HACCP, CODEX ALIMENTARIUS.

γ.Εγκαταστάσεων και εξοπλισμού για την
εκμίσθωση μέσων αναψυχής

Τα μόρια πολλαπλασιάζονται επί κάθε διατιθέμενο πιστοποιητικό

α. 200

β. 100

γ. 100

Πιστοποίηση εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ISO 26000−Social Responsibility Standard ή άλλα αντίστοιχα πρότυπα.

Τα μόρια πολλαπλασιάζονται επί κάθε διατιθέμενο πιστοποιητικό

100
Ένταξη στο Πρόγραμμα «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ» του ΞΕΕ200
Ειδικό σήμα ποιότητας ελληνικής κουζίνας ή πιστοποίηση τοπικής κουζίνας βάσει δημοσίων ή ιδιωτικών προτύπων150
Οργανωμένο σύστημα διαχείρισης παραπόνων πελατών (αν δεν διαθέτει πιστοποίηση Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας)100

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι έγγραφα απαιτούνται και για τον αριθμό δωματίων που θα ελεγχθούν κατά τον επίσημο έλεγχο από τον Φορέα Πιστοποίησης, πατήστε εδώ

Για την άμεση εξυπηρέτηση από Εξειδικευμένο Σύμβουλό μας ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΩΡΑ

Διαδικασία
Στάδιο 1:Παραλαβή και Προέλεγχος Βασικών Δικαιολογητικών Λειτουργίας Ξενοδοχείου.
Στάδιο 2:Διενέργεια μονοήμερης (κατ’ ελάχιστον) αυτοψίας στο Ξενοδοχείο από Εξειδικευμένους Συμβούλους/Μηχανικούς της εταιρείας μας. Η αυτοψία θα αφορά Έλεγχο στο σύνολο της Μονάδος με βάση το ΦΕΚ: 216 – ΦΕΚ Β.10 – 09/01/2015.
Στάδιο 3:Υποβολή Έκθεσης Ευρημάτων Αυτοψίας, η οποία θα συμπεριλαμβάνει:

    • Την Κατάταξη του Ξενοδοχειακού καταλύματος σύμφωνα με την υφιστάμενη κατάσταση όπως αυτή αποτυπώθηκε κατά τον έλεγχο.
    • Προτάσεις με σκοπό την βελτιστοποίηση της συνολικής Βαθμολογίας με σκοπό να επιτευχθεί η επιθυμητή Κατάταξη
    • Λοιπές παρατηρήσεις/επισημάνσεις.
Στάδιο 4:Υποβολή Αίτησης στο οικείο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο.
 

Στάδιο 5:

 

Πρόσκληση Φορέα Πιστοποίησης για διενέργεια αυτοψίας και Έκδοση Διαπιστευμένης Πιστοποίησης/Βαθμολογίας.

Στάδιο 6:Υποστήριξη κατά τον επίσημο έλεγχο από τον Φορέα Πιστοποίησης.

Για την άμεση εξυπηρέτηση από Εξειδικευμένο Σύμβουλό μας ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΩΡΑ

Γενικές Πληροφορίες

Καθορισμός τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών και βαθμολογούμενων κριτηρίων για τα ξενοδοχεία και κατάταξη αυτών σε κατηγορίες αστέρων Υ.Α. αρ. 216 (ΦΕΚ 10/Β – 09/01/2015) , Υ.Α. αρ. 19102 (ΦΕΚ Β 3387 20/10/2016) και Υ.Α. αρ.  21654 (ΦΕΚ Β 4242 05/12/2017)
Τα Ειδικά Σήματα Λειτουργίας (ΕΣΛ) Ξενοδοχείων που έχουν εκδοθεί με βάση το ισχύσαν μέχρι την έναρξη ισχύος της παρούσας νέας Νομοθεσίας, παύουν αυτοδίκαια να ισχύουν την 31/12/2017. Μέχρι την ημερομηνία αυτή, όλα τα Ξενοδοχεία υποχρεούνται να διαθέτουν πιστοποιητικό κατάταξης σύμφωνα με τις νέες διατάξεις Υ.Α. αρ. 216 (ΦΕΚ 10/Β – 09/01/2015).

Τα Ξενοδοχεία κατατάσσονται υποχρεωτικά σε πέντε (05) κατηγορίες αστέρων με βάση τον παρακάτω πίνακα:

Κατηγορία αστέρων

5*****4****3***2**1*
Ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός μορίων βάση προαιρετικών βαθμολογούμενων κριτηρίων5500400032002200

1500

Ο ελάχιστος αριθμός μορίων, προκύπτει βάσει Προαιρετικών Βαθμολογούμενων κριτηρίων (παράρτημα “Τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές και βαθμολογούμενα κριτήρια για την κατάταξη των ξενοδοχείων σε κατηγορίες αστέρων” του Υ.Α. αρ. 216 (ΦΕΚ 10/Β – 09/01/2015) που απαιτείται για την κατάταξη.

Για την έκδοση πιστοποιητικού κατάταξης σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο δεν ελέγχονται οι υποχρεωτικές προδιαγραφές που ορίζονται ως τεχνικές προδιαγραφές στο προαναφερόμενο Παράρτημα, αλλά μόνον η συνδρομή των Υποχρεωτικών Λειτουργικών Προδιαγραφών και η συγκέντρωση του Ελάχιστου αριθμού μορίων βάσει βαθμολογούμενων κριτηρίων που απαιτείται για κάθε κατηγορία.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να πληρούνται τα οριζόμενα ως Υποχρεωτικά Κριτήρια.

Για την κατάταξη ξενοδοχείων για τα οποία κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης έχει χορηγηθεί έγκριση αρχιτεκτονικών σχεδίων σύμφωνα με τις διατάξεις του προϊσχύσαντος Π.Δ. 43/2002 (43 Α΄) δεν ελέγχονται οι υποχρεωτικές τεχνικές προδιαγραφές του Παραρτήματος της παρούσας, αλλά μόνον η συνδρομή των υποχρεωτικών λειτουργικών προδιαγραφών και η συγκέντρωση του ελάχιστου αριθμού μορίων βάσει βαθμολογούμενων κριτηρίων που απαιτείται για κάθε κατηγορία. Εναλλακτικά, ο φορέας εκμετάλλευσης δύναται να ζητήσει την κατάταξη του ξενοδοχείου σύμφωνα με το σύνολο των τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών και βαθμολογούμενων κριτηρίων που καθορίζονται στο Παράρτημα της παρούσας, χωρίς προηγούμενη έγκριση των τροποποιημένων αρχιτεκτονικών σχεδίων.

Ειδικότερα για τα Ξενοδοχεία, προβλέπεται από το σχετικό ΦΕΚ σημαντικότατη αύξηση της συνολικής βαθμολογίας ενός Ξενοδοχείου όταν υπάρχουν Πιστοποιημένα Συστήματα Διαχείρισης με βάση τον παρακάτω πίνακα:

Ανάπτυξη περιβαλλοντικών υπηρεσιών − προτύπων:

α. ECOLABEL, EMAS, ISO 14001

β.GREEN GLOBE, GREEN KEY, TRAVELIFE ή άλλα εξειδικευμένα δημόσια ή ιδιωτικά πρότυπα

γ. Βιολογική γεωργία ή και χρήση βιολογικών προϊόντων

Τα μόρια πολλαπλασιάζονται επί κάθε διατιθέμενο πιστοποιητικό

α. 200

β. 150

γ. 150

Πιστοποίηση συστημάτων διαχείρισης ποιότητας

(π.χ. ISO 9001:2008, European Hospitality Quality της HOTREC ή άλλα αντίστοιχα πρότυπα).

Τα μόρια πολλαπλασιάζονται επί κάθε διατιθέμενο πιστοποιητικό

100
Πιστοποίηση συστημάτων διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων

α. ISO 22000:2005

β. HACCP, CODEX ALIMENTARIUS.

Τα μόρια πολλαπλασιάζονται επί κάθε διατιθέμενο πιστοποιητικό

α. 200

β. 100

Πιστοποίηση εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ISO 26000−Social Responsibility Standard ή άλλα αντίστοιχα πρότυπα.

Τα μόρια πολλαπλασιάζονται επί κάθε διατιθέμενο πιστοποιητικό

100
Ένταξη στο Πρόγραμμα «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ» του ΞΕΕ200
Ειδικό σήμα ποιότητας ελληνικής κουζίνας ή πιστοποίηση τοπικής κουζίνας βάσει δημοσίων ή ιδιωτικών προτύπων150
Οργανωμένο σύστημα διαχείρισης παραπόνων πελατών (αν δεν διαθέτει πιστοποίηση Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας)100

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι έγγραφα απαιτούνται και για τον αριθμό δωματίων που θα ελεγχθούν κατά τον επίσημο έλεγχο από τον Φορέα Πιστοποίησης, πατήστε εδώ

Για την άμεση εξυπηρέτηση από Εξειδικευμένο Σύμβουλό μας ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΩΡΑ

Διαδικασία
Στάδιο 1:Παραλαβή και Προέλεγχος Βασικών Δικαιολογητικών Λειτουργίας Ξενοδοχείου.
Στάδιο 2:Διενέργεια μονοήμερης (κατ’ ελάχιστον) αυτοψίας στο Ξενοδοχείο από Εξειδικευμένους Συμβούλους/Μηχανικούς της εταιρείας μας. Η αυτοψία θα αφορά Έλεγχο στο σύνολο της Μονάδος με βάση το ΦΕΚ: 216 – ΦΕΚ Β.10 – 09/01/2015.
Στάδιο 3:Υποβολή Έκθεσης Ευρημάτων Αυτοψίας, η οποία θα συμπεριλαμβάνει:

    • Την Κατάταξη του Ξενοδοχειακού καταλύματος σύμφωνα με την υφιστάμενη κατάσταση όπως αυτή αποτυπώθηκε κατά τον έλεγχο.
    • Προτάσεις με σκοπό την βελτιστοποίηση της συνολικής Βαθμολογίας με σκοπό να επιτευχθεί η επιθυμητή Κατάταξη
    • Λοιπές παρατηρήσεις/επισημάνσεις.
Στάδιο 4:Υποβολή Αίτησης στο οικείο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο.
 

Στάδιο 5:

 

Πρόσκληση Φορέα Πιστοποίησης για διενέργεια αυτοψίας και Έκδοση Διαπιστευμένης Πιστοποίησης/Βαθμολογίας.

Στάδιο 6:Υποστήριξη κατά τον επίσημο έλεγχο από τον Φορέα Πιστοποίησης.

Για την άμεση εξυπηρέτηση από Εξειδικευμένο Σύμβουλό μας ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΩΡΑ

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

    Όνομα*

    E-Mail*

    Τηλέφωνο επικοινωνίας

    Ενδιαφέρεστε για*

    Τομέας

    Περιοχή

    Το μήνυμά σας

    captcha

    Interesting links

    Here are some interesting links for you! Enjoy your stay :)

    Pages

    • ISO 26000
    • Αρχική
    • Συνεργάτες
    • Η Εταιρία
    • Αστεροποίηση Ξενοδοχείων
    • Απόδοση Κλειδιών σε Ε.Ε.Δ.Δ
    • Συχνές Ερωτήσεις
    • Πελατολόγιο
    • Επικοινωνία
    • Green Key
    • ISO 14001
    • ISO 22000 – HACCP
    • ISO 9001
    • OHSAS 18001

    Categories

    • Νέα & Άρθρα

    Archive

    • Δεκέμβριος 2019
    • Απρίλιος 2019
    • Αύγουστος 2018
    • Απρίλιος 2018
    • Ιανουάριος 2018
    • Δεκέμβριος 2017
    • Νοέμβριος 2017
    • Οκτώβριος 2017
    • Απρίλιος 2017
    • Μάρτιος 2017
    • Φεβρουάριος 2017
    • Ιανουάριος 2017
    • Δεκέμβριος 2016
    • Νοέμβριος 2016
    • Οκτώβριος 2016
    • Σεπτέμβριος 2016
    • Ιούλιος 2016
    • Μάιος 2016
    • Απρίλιος 2016
    • Μάρτιος 2016
    • Φεβρουάριος 2016
    • Ιανουάριος 2016
    • Δεκέμβριος 2015
    • Ιούλιος 2015
    ENERGY FINANCIAL GROUP © 2020 - Created by EFG - powered by Enfold WordPress Theme
    Scroll to top